El II Congrés Internacional sobre l’Humor Verbal (#CIHV2024) tindrà lloc a la Universitat d’Alacant (Espanya) des del 16 al 18 d’octubre de 2024. Patrocinat per GRIALE i pels projectes d’investigació PID2019-104980GB-I00 «El humor interaccional en español. Géneros orales, escritos y tecnológicos» (MCIN/AEI//10.13039/501100011033) i PROMETEO/2021/079 «Etiquetaje pragmático para un observatorio de la identidad de mujeres y hombres a través del humor. La plataforma Observahumor.com» (Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Generalitat Valenciana) és una magnífica ocasió per a reunir en un mateix espai i temps investigadors i investigadores internacionals del més alt nivell, que centren la seua feina en l’humor verbal i la idiosincràsia d’aquest des de perspectives molt diverses. A més, es converteix en una ocasió excel·lent per a compartir coneixements sobre els últims avanços en la lingüística de l’humor, com també per consolidar xarxes d’investigació entre els diversos assistents a la trobada i fomentar d’altres noves.
GRIALE (https://griale.dfelg.ua.es/) és l’únic grup d’investigació dedicat a nivell nacional a estudiar la ironia i l’humor verbal. Fundat l’any 2002, ha comptat fins al moment amb sis projectes R+D nacionals i 2 projectes Prometeu concedits per la Generalitat Valenciana, i també amb diverses ajudes de la Universitat d’Alacant. Els seus objectius principals són l’anàlisi pragmàtica de la ironia i l’humor, l’observació d’aspectes socioculturals com el gènere i la incidència que té en la ironia i l’humor, l’adquisició de l’humor en xiquets i l’aplicació dels resultats obtinguts a l’ensenyament-aprenentatge de l’espanyol com a llengua estrangera i als trastorns del llenguatge, especialment els de l’espectre autista. A més, el grup està elaborant diversos corpus d’humor, que es troben en l’actualitat en la plataforma OBSERVAHUMOR.COM. Aquests estan sent etiquetats i, en breu, seran posats a la disposició de la comunitat científica.
GRIALE compta amb un reconegut prestigi a nivell internacional. Des de la seua fundació l’any 2002 ha organitzat de manera periòdica diverses trobades internacionals com les següents:
Aquesta labor d’internacionalització culmina amb la celebració del II Congrés Internacional sobre l’Humor Verbal l’any 2024.
El II Congrés Internacional sobre l’Humor Verbal s’estructura en conferències convidades i ponències.
Jan Chovanec (Universitat Masaryk, República Txeca)
Digital humour as a form of grassroots political commentary
Béatrice Priego-Valverde (Universitat Aix-Marseille, França)
The role of smile in negotiating failed conversational humor
Geert Brône ((Universitat de Lovaina, Bèlgica)
Humour and embodied stance in interaction
Delia Chiaro (Universitat de Bolonya, Itàlia)
Helga Kotthoff (Universitat Albert-Ludwigs- Friburgo, Alemanya)
Les persones interessades poden presentar les seues propostes de comunicació en algun dels següents panells:
Panell 1. Humor, multimodalitat i discursos digitals
Panell 2. Humor, adquisició i ensenyament de llengües
Panell 3. Humor i gèneres textuals
Panell 4. Humor i corpus lingüístics
Panell 5. Humor i interacció
Panell 6. Humor i (des)cortesia